Aurora Borealis kristallen sieraden 
In mijn vitrinekast liggen de ‘rariteiten’ die ik verzameld heb of verkregen door overerving. Dingen die ik mooi of lelijk vind, maar altijd met een bepaalde herinnering. Een herinnering aan een familielid of een gebeurtenis. Natuurlijk geven die dingen ook een tijdbeeld weer. De één wat meer dan de andere.
Zo ook de vintage broches met de glimmende gekleurde steentjes. Gedragen door familie op zon- en feestdagen vanaf de jaren ’50 van de vorige eeuw. Ze hebben een hoog glansgehalte, waardoor ze nogal kitscherig overkomen. Sommige zijn extra versierd met emaille. Ik draag ze soms, maar omdat ik bang ben dat ik ze verlies of beschadig liggen ze vooral mooi te zijn achter glas.
Mijn interesse voor deze glimmers werd eigenlijk pas dit jaar gewekt. Rommelend in een doosje op een kraam van een Franse rommelmarkt valt mijn oog op een broche bezet met uitbundige gekleurde glimmende steentjes. Hee, kijk nou, daar is weer zo’n kitschding. Past wel goed in mijn kastje of ook eigenlijk wel leuk om te dragen. Nieuwsgierig geworden wat dit nu precies voor sieraden zijn blijkt er toch weer een verhaal aan vast te zitten. En niet zomaar een verhaal.
De steentjes hebben de naam Aurora Borealis, naar de betoverende kleuren van het Noorderlicht. Het is een kristalsteen met een metaalcoating en werd in 1955 door de bekende producent Swarovski uitgevonden. Door de metaalcoating kunnen de kristallen alle kleuren van de regenboog aannemen. Swarovski deelde zijn uitvinding met Cristiaan Dior, die zo enthousiast was dat de steentjes geborduurd werden op avondjurken of gebruikt werden in zogenaamde kostuumsieraden. Deze avondjurken worden nu nog beschouwd als de meest iconische van alle juwelendesign stukken van het modehuis. Voor Dior was het totaal plaatje van de mode onlosmakelijk verbonden met parfum en juwelen, maar hij geloofde dat schoonheid en expressie belangrijker waren dan de waarde van de juwelen. Tot 1955 kocht hij zijn fashion juwelen van Parijse ateliers, maar met de komst van de Aurora Borealis kristallen veranderde dat. Het succes van deze kristallen was fenomenaal, het werd een fashion statement. Theatraal, kleurrijk, de gave van het oppikken van de kleuren van de gebruikte stof, maakten de Aurora Borealis superieur ten opzichte van andere kristallen.
De sieraden hadden hun hoogtijdagen in de late jaren ’50 en de vroege jaren ’60. Ze worden soms ten onrechte beschouwd als ‘fout’ kitscherig glas. En eerlijk gezegd dacht ik er ook zo over.
De Aurora Borealis kristallen worden nog steeds gebruikt, maar hebben helaas niet meer de hoge Swarovski kwaliteit als van de jaren ’50.
Voor een leuk YouTube fimpje over Dior en de Aurora Borealis kijk dan even op de volgende link: https://youtu.be/M64ERiwo7sg
Foto’s zijn met dank aan http://www.swarovski-professional.com en Pinterest.