Baigneuses

porseleinen figuurtjes baigneuses

Baigneuses

Om heel eerlijk te zijn hou ik niet zo van beeldjes. Ondanks mijn verzamelwoede zal ik niet zo snel een collectie beeldjes aanleggen. Maar er is toch één uitzondering, dat zijn baigneuses.

Tijdens een bezoekje aan een brocanteur in het zuiden van Frankrijk zag ik ze staan, een groepje dames in badpak en badmuts. Er zat er ééntje op een fotolijstje en een ander zat bevallig te zijn op het dekseltje van een schelp. Ik moet wel zeggen dat mijn oog het eerst viel op de kleine zittende pierrot, die met haar handjes haar jurkje omhoog hield als een bakje.
De brocanteur, die mij zag kijken, vertelde dat hij 5 beeldjes had gekocht van iemand die een kleine collectie baigneuses had. Nooit van gehoord, maar natuurlijk begreep ik dat de figuurtjes zo heetten vanwege de badpakjes. Meestal vertegenwoordigen ze een vrouw in een zwempak, vandaar hun naam. Dat het Art Deco was zag ik ook en ik schatte in uit de jaren 1920-1930. De brocanteur benadrukte dat ze zeldzaam waren. Ja, ja, dat zal wel, dacht ik, maar ik kon het niet laten en kocht er drie, waaronder de kleine pierrot. Thuis kregen ze een plekje op de kaptafel. De pierrot deed dienst als ringenbakje en de rest stond gewoon mooi te zijn.

baigneuse art deco beeldje

Op elke rommelmarkt, vide grenier of brocantemarkt zocht ik naar de kleine figuurtjes, zonder resultaat. Wel wist ik inmiddels dat de zwemmertjes werden gemaakt tijdens de eerste periode dat er in zee gezwommen werd en idd uit de jaren 20/30 afkomstig waren. Oorspronkelijk hadden ze een kleine papieren paraplu bij zich, maar omdat dit te kwetsbaar bleek om de tand des tijds te doorstaan is de paraplu vervallen. De dames zijn dun en elegant, sober en heel stijlvol, kenmerkend voor de Art Deco. Ze werden voornamelijk gekocht in de kustplaatsen als souvenir, soms staat de naam van de badplaats erop en ze zijn voornamelijk gemaakt van Frans of Duits porselein.
Ze werden gebruikt als sierradenbakje, fotolijstje, asbak of zeepbakje. Maar er zijn ook alleenstaande dames, die niet op een schelp of bakje zitten, deze zijn functieloos behalve ter decoratie.

Laatst vond een vriendin van mij vier dames op een rommelmarkt. Dat is redelijk uniek en ik heb ze via haar kunnen kopen. Op Ebay worden ze ook aangeboden, maar of het allemaal oude zijn, betwijfel ik en de prijzen zijn hoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *