Het blauwe Sahara servies

Prachtig blauw van kleur en een tot de verbeelding sprekende voorstelling, dat maakt het blauwe Sahara servies zo mooi. Fragiel door het dunne porselein en toch een beetje stoer.
Het decor is het zogenaamde woestijn decor, dat veel in Engeland aangetroffen wordt.
Mijn servies mist waarschijnlijk de suikerpot, want ik heb een deksel over en ook heb ik een ongelijk aantal schotels en kopjes. Ooit heb ik op Marktplaats een oproep gedaan om onderdelen van dit servies te vinden, echter zonder succes. Ook op internet heb ik mijn servies tot op heden niet gevonden. Wel informatie over het merk Epiag.
Onderop is het servies gemerkt met twee schuine strepen die elkaar aan de bovenzijde iets kruisen. Daarboven staat een rondje, links daarvan staat Epiag en aan de rechterkant royal. De lettertypes van Epiag en royal verschillen. Onder de lijnen staan twee bladertakjes en aan weerszijden daarvan een rondje. Daaronder staat czechoslovakia.porselein
OEPIAG / EPIAG is geen fabriek , maar is de naam van een vereniging van diverse Altrohlau porselein fabrieken. Elke fabriek was een zelfstandige onderneming, maar werd samengevoegd om Boheems porselein te promoten. De meeste ledenfabrieken (maar niet alle) gebruikten een vorm van de naam van de vereniging als een merk.
Het werd in 1918 opgericht door de regering van Wenen (Oostenrijk) en kreeg de naam OEPIAG (Österreichische Porzellan Industrie AG). In 1920, om de oprichting van het nieuwe land, Tsjechoslowakije, weer te geven, werd de naam veranderd in EPIAG (Erste Böhemische Porzellan Industrie AG). Het servies is ergens tussen 1930 en 1939 gemaakt in Czechoslovakia in het deel dat nu de Tsjechische Republiek is.
Natuurlijk hoop ik ooit het servies compleet te maken en de ontbrekende suikerpot van het servies te vinden van. Thee drinken uit het servies, zoals ik vroeger deed bij mijn Oma, dat doe ik maar niet meer. Die herinnering koester ik en het servies staat nu veilig in een kast achter glas te pronken.